Employability skills 2nd year sustainable career ITI important Questions and answers MCQ with pdf download free for ES exam of all trade students.
Employability skills 2nd year Sustainable Career MCQ
1. Taking decisions on your own, after carefully thinking about them is the quality of:
a) Self-awareness
b) Self-belief
c) Independent decision making
d) Grit
Ans. c
2. What are the important elements to remember while doing a customer survey?
a) Talk and talk more
b) Talk and listen
c) Listen, observe and learn
Ans. c
3. A business plan is made once and then never looked at while running a business.
a) True
b) False
Ans. b
4. A Super team is
a) a group of superheroes
b) your employees in your business
c) group of entrepreneurs who have similar business interests or customers
d) all the local entrepreneurs with the same business
Ans. b
5. A tagline is
a) a plastic tag you attach to your product
b) a meme making fun of your business
c) a description of your business
d) a joke
Ans. c
6. As technology advances, the way we work shall _____
a) last
b) undergo changes
c) remain as it is
d) refuse to change
Ans. b
7. Why is sustainability important?
a) world is changing rapidly
b) environment is getting destroyed
c) air pollution has increased
d) all of the above
Ans. d
8. The concept of sustainable career helps to
a) build skills and mindset in a changing world
b) imbibe key practices to keep the environment clean and safe
c) be open-minded to accept change and update
d) all of the above
Ans. d
9. If we want to sustain the _______, we should not _____ it.
a) pollute, sustainable
b) environment, pollution
c) environment, pollute
d) environment, sustainable
Ans. c
10. A person can get promotions based on their _____ and _____
a) environment, experience
b) example, qualifications
c) qualifications, experience
d) none
Ans. c
11. A _____ is one of the ways to reach your _____ goal.
a) job, career
b) career, job
c) patience, career
d) train, career
Ans. a
12. _____ are realistic targets that you will set for yourself in order to achieve your career goal.
a) resource
b) status
c) description
d) milestones
Ans. d
13. We need to have ____ when market trends change or when our current job no longer exists.
a) career paths
b) models
c) alternative careers
d) payment
Ans. c
14. What does upskilling mean?
a) learning new skills
b) improving current skills
c) learning more skills for career growth
d) all of the above
Ans. d
15. 21st century skills include
a) communication and collaboration skills
b) innovation, self-awareness and critical thinking
c) adaptability and negotiation skills
d) all of the above
Ans. d
16. Trying new things and finding new ways to do old things is called
a) negotiation
b) collaboration
c) innovation
d) communication
Ans. c
17. We _____ in a proper way so that we may reach a profitable and healthy compromise
a) collaborate
b) negotiate
c) innovate
d) elevate
Ans. b
18. Thinking in a smart way by questioning the information you receive so that you are not fooled by fake news is called
a) negotiation
b) innovation
c) career
d) critical thinking
Ans. d
19. The ability to adapt to fast changes is
a) innovation
b) negotiation
c) collaboration
d) adaptability
Ans. d
20. When we work with others, it is called
a) innovation
b) career
c) collaboration
d) decision-making
Ans. c
21. Continuous learning and upgrading our skills, can help to
a) retain jobs
b) get promotions
c) be prepared for the future
d) all of the above
Ans. d
22. New technologies have changed the way we work. Hence, irrespective of one’s ______, learning _____ is important to work in an ______ manner.
a) efficient, job, new skills
b) new skills, efficient, job
c) job, efficient, new skills
d) job, new skills, efficient
Ans. d
23. A person who learns new things related to his/her career and is up-to-date with latest industrial developments has
a) stalled mindset
b) growth mindset
c) collaboration
d) communication
Ans. b
24. A person who does not take necessary steps to learn new skills even when there is threat of losing his/her job is
a) open-minded
b) not open-minded
c) adaptable
d) all of the above
Ans. b
25. The process of learning a completely new set of skills to perform a different type of a job is
a) upskilling
b) reskilling
c) ITI
d) none
Ans. b
26. If a woodcutter who so far used simple axe learns to use an electric axe, the woodcutter is
a) reskilling
b) career
c) critical
d) upskilling
Ans. d
27. When an electrician learns welding, fitting or plumbing, the electrician is
a) upskilling as it is not a different nature of task
b) reskilling as it involves a different nature of task
c) communicating
d) none
Ans. b
28. Information like what kind of jobs are in demand is known through
a) economy of the world
b) market trends based on the economy
c) pre-computer era
d) career
Ans. b
29. Market trends are useful to plan one’s career because they help to
a) identify property
b) recognize jobs that are and will be in demand
c) increase
d) remotely work
Ans. b
30. We can identify the trends and changes in the world of work through
a) multiple
b) potential
c) online market scan
d) none
Ans. c
31. Career pathways means
a) potential employers
b) small groups of jobs within a career
c) interesting market
d) responsible market
Ans. b
32. Fill the number in the place of question mark:
47 48 51 60 87 ?
a) 152
b) 168
c) 172
d) 144
Ans. b
Solution:
47 + 1 =48
48 + 3 = 51
51 + 9 = 60
60 + 27 = 87
87 + 81 = 168
33. 3 is what percentage of 3000?
a) 10%
b) 5%
c) 1%
d) 0.1%
Ans. d
Solution:
100*3/3000
300/3000
1/10= 0.1
34. A man bought a lamp for Rs 100 and sold it for Rs 120. How much profit did he make? What is the profit percentage?
a) Profit Rs 10; Profit percentage 40%
b) Profit Rs 20; Profit percentage 20%
c) Profit Rs 20; Profit percentage 10%
Ans. b
Solution
Profit in Rupees: 120-100= 20 Rupees
100*20/100
2000/100 = 20
35. The natural ability of a person to do something and how quickly he/she can learn something is called
a) upskilling
b) reskilling
c) career path
d) aptitude
Ans. d
36. Why do organizations conduct aptitude tests?
a) to know whether they have vacancies
b) to know if ITI trainees are available
c) to know whether a candidate if suitable for a job or not
d) all of the above
Ans. c
37. An organization that wants to recruit candidates
a) calls for applications from eligible candidates
b) conducts aptitude tests
c) interviews candidates
d) all of the above
Ans. d
38. What do aptitude tests test?
a) reasoning ability
b) quantitative aptitude
c) numerical or arithmetic ability which is a part of quantitative aptitude
d) all of the above
Ans. d
39. During an interview, you
a) can prove your ability to introduce yourself
b) may demonstrate your talent in communication
c) get the opportunity to showcase your skills and knowledte
d) all of the above
Ans. d
40. Through an interview, the employer is able to find if the candidate
a) has the ability to perform the job
b) is reliable, honest and trustworthy
c) will fit into the organization
d) all of the above
Ans. d
41. Identify the steps to be followed while applying for jobs.
a) browsing job portals to apply for jobs
b) applying for jobs with a well-written resume
c) Practise and rehearse on how to behave during the interview
d) all of the above
Ans. d
42. During an interview, one should
a) greet the interviewer with a smile
b) maintain eye contact, speak clearly and loudly
c) when the interview is over, thank the employer
d) all of the above
Ans. d
43. Rehearsing or practice sessions before an interview is called
a) pre-interview
b) amateur rehearsal
c) post interview
d) mock interview
Ans. a
44. Mock interviews help to boost the candidate’s self-esteem and confidence.
a) True
b) False
Ans. a
45. Online interviews are conducted
a) in person
b) through video or audio platform
c) in the job market
d) none
Ans. b
46. Before attending an online interview, it is important to
a) select a location where there will be no disturbance or noise with proper lighting
b) keep resume, pen, notebook for writing notes and a glass of water ready
c) test the internet connection, microphone, web camera
d) all of the above
Ans. d
47. A resume lets the prospective employer know about the candidate’s
a) skills
b) education
c) experience
d) all of the above
Ans. d
48. Resumes help to make a positive impact on employers.
a) True
b) False
Ans. a
49. Activities that one does during free time such as reading, gardening, writing blogs are called
a) experience
b) hobbies
c) qualifications
d) objectives
Ans. b
50. When a person is naturally good at doing something, it is his/her
a) weakness
b) family
c) strengths
d) none
Ans. c
51. Tools and techniques used to make one’s task easier to work efficiently and mentioned in resumes are called
a) software
b) reading
c) example
d) skills
Ans. d
52. A paid period of training that allows you to learn a particular skill or a set of skills while you work in the industry is called
a) crafting
b) opportunity
c) entrepreneurship
d) apprenticeship
Ans. d
53. Government of India promotes apprenticeship through
a) NAPS
b) entrepreneurship development
c) internet
d) webcasting
Ans. a
54. It is important to _____ on the NAPS ______ to apply for apprenticeship.
a) portal, registered
b) register, portal
c) registered, portal
d) register, portals
Ans. c
55. Identify the professional networking platform from the given options.
a) Facebook
b) Instagram
c) Linked
d) Linkedin
Ans. d
56. To make effective job search, you must
a) know the kind of job you are looking for
b) where you can locate such job opportunities
c) what documents you need to keep ready
d) all of the above
Ans. d
57. Job benefits that an individual can benefit from when employed
a) Salary
b) Healthcare or insurance
c) PF
d) all of the above
Ans. d
58. Jobs are available in _______ and private _______.
a) sector, government
b) government, sector
c) governed, private
d) none
Ans. b
59. An error-free application means an application with
a) no spelling mistakes
b) correct grammar
c) all relevant and correct information
d) all of the above
Ans. d
60. POSH mandates safety of ______ and ______ of sexual harassment in the workplace.
a) woman, prevention
b) women, prevention
c) woman, prevented
d) woman, prevent
Ans. b
61. ______ means by unwelcome conduct of sexual nature, which makes a person feel offended or humiliated.
a) harassment
b) domination
c) sexual harassment
d) safety
Ans. c
62. ICC with respect to POSH and sexual harassment means
a) internal cricket committee
b) international compliant committee
c) Internal company committee
d) internal compliant committee
Ans. d
63. ______ means the practice of keeping yourself and your surroundings neat and clean.
a) health
b) safety
c) community
d) hygiene
0 Comments